Бобър – животно на фокус

бобър

Бобрите са най-известни със своите характерни къщи, които могат да се видят по реки и потоци.

Постройката на един бобър е изградена от клони, пръчки, листа и кал и е изненадващо здрава. Тук бобрите могат да хванат храната си и да плуват във водата.

Бобрите са нощни животни, обитаващи горите на Европа и Северна Америка (канадският бобър е най-често срещаният бобър). Те използват своите големи, плоски като форма опашки, за да им помогнат с изграждането на тяхната постройка, а също така те позволяват на бобрите да плуват със скорост до 55 километра в час.

бобър

Значението на бобъра е признато в Канада от факта, че има изобразен канадски бобър на една от техните монети.

Бобъровите колонии създават един или два бента в тяхното местообитание, за да осигурят неподвижна, дълбока вода, която да ги предпазва от хищници. Бобрите също така използват дълбоката вода, получена чрез използване на построените от тях стени, за да плуват за храна, както и за строителни материали, по протежението на реката.

През 1988 г. населението на северноамериканския бобър било около 60-400 милиона. Скорошни проучвания са изчислили, че в момента в дивата природа има около 6-12 милиона бобъра.

Намаляването на популациите от бобри се дължи на лова им за тяхната козина и за техните жлъчки, които се използват в лекарствената индустрия и за парфюми. Те също са ловувани и защото събират дървета и така наводняват водните пътища, като пречат на пълноценното използване земите от човека.

Интересни факти за бобрите:

  • техните предшественици били огромни в сравнение с тях
  • изпускат секрет, който мирише на ванилия
  • техните бентове могат да бъдат огромни
  • те са моногамни същества
  • предните им зъби са оранжеви
  • голямата им опашка им служи за предупреждение за хищници във водата и за баланс на сушата

Бобрите са известни със сигнала за опасност, който дават, когато се стреснат или уплашат. Плуващият бобър се гмурка бързо, като силно плясва по водата с широката си опашка. Така той създава силен шум, който може да се чуе на големи разстояния над и под водата.

Този предупредителен шум от него служи като предупреждение за другите бобри в района. След като той даде този сигнал за опасност, близките бобри се гмуркат и може да не се върнат обратно за известно време.

Бобрите са бавни на сушата, но са добри плувци, които могат да останат под водата за поне 15 минути. През зимата бобърът не спи зимен сън, а вместо това съхранява пръчки и трупи, с които може да се храни, за да преживее студената зима.

Вижте как бобър строи своя бент във водата във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.