Басенджи – запознайте се с тези красавци

басенджи

Тази порода кучета първоначално била открита в Конго, Африка. Те използват силното си обоняние и зрение, за да ловуват.

Първоначално, басенджи е бил използван за гонене на дребен дивеч към ловни мрежи и за контрол на популациите от гризачи. Умен и мил, той е добър спътник за човека или семейството.

Вижте характеристиките на тази порода кучета по-долу.

История

Басенджи са древни кучета, чието родословие може да се проследи от египтяните, а след това те били и ловни кучета за племената в Конго, Африка. Движейки се в тихи глутници (те издават шум, но не стандартното лаене), басенджите често носят камбани, за да предупреждават своите човешки партньори за местонахождението им в дълбоката джунгла.

Те са били и все още са известни със своето силно зрение и отлично обоняние.

Тази порода кучета е получила името си от г-жа Бърн в Англия, около 1936 г. Дотогава породата била известна като „куче Конгo“, a думата „басенджи“ означава „куче от храста“ в този регион на Африка. Породата е поставена в категорията на хрътките, тъй като очевидно е ловно куче, но дали все още принадлежи на тези със силно обоняние или на тези със силно зрение, все още се обсъжда.

През 80-те години на 20-то век няколко кучета били внесени в Съединените щати от Заир, за да помогнат в борбата с някои здравословни проблеми при тамошните кучета от същата порода. Тези нови попълнения също така въвеждат кафявите цветове при западните басенджи.

Те се считат за доста примитивни кучета, генетично и откъм развитие. За разлика от повечето домашни кучета, те имат само един сезон на разгонване годишно.

Хранене на басенджи

басенджи

Басенджи трябва да се справя добре с висококачествена храна за кучета, независимо дали е произведена в търговската мрежа или домашно приготвена с надзора и одобрението на вашия ветеринарен лекар. Всяка диета трябва да е подходяща за възрастта на кучето (кученце, възрастен или старши).

Някои кучета са склонни да получат наднормено тегло, така че следете консумацията на калории и теглото на кучето си.

Лакомствата могат да бъдат важна помощ в обучението, но даването на твърде много може да предизвика затлъстяване. Научете какви храни са безопасни за кучета и кои не. Проверете при ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на кучето. Чистата, прясна вода трябва да бъде на разположение по всяко време.

Поддръжка на козината

Тази порода кучета са придирчиви същества. Тяхната къса козина е лесна за поддръжка, като обикновено изисква не повече от едно бързо минаване с мека четка, ръкавица или инструмент за подстригване, или ръкавица за хрътки, всяка седмица.

Ресането разпределя омазняването на кожата по козината, за да я поддържа здрава и за да изглежда най-добре.

Басенджитата нямат „кучешка миризма“ и обикновено не се нуждаят от къпане, освен ако не попаднат в нещо особено мръсно. Както при всички породи, ноктите им трябва да се подрязват редовно, защото прекалено дългите нокти могат да причинят болката на кучето, както и проблеми при ходене и бягане.

Упражнения

басенджи

Това са енергични, любознателни и много активни същества. Те изискват много и редовни упражнения, за да не им стане скучно. Скуката може да доведе до разрушително поведение. Изискват се дълги сесии за игра в добре ограден двор или като са вързани с каишка. Басенджи никога не бива да се изпускат, тъй като инстинктът за лов на породата е много силен и кучето може да не успее да устои на желанието да избяга и да преследва.

Давайки на кучето структуриран изход за тези инстинкти може да помогне на енергията му изключително много; голям брой кучета от породата се наслаждават и превъзхождат другите в кучешки спортове като гонене на примамка, проследяването и състезанията по послушание и ловкост.

Обучение на басенджи

Ранните класове за социализация и обучение на кученца се препоръчват за всички породи, но като се има предвид богатата енергия, интелигентност и склонност към пакости на басенджи, те са необходимост. Тези животни често се описват като „котешки“, което може да не е добре за обучението им.

Въпреки това, те се учат лесно в една окуражаваща и възнаграждаваща атмосфера и с използването на техники за положително обучение. Те също губят интерес бързо, така че тренировките трябва да продължат не повече от пет или десет минути.

Здраве

басенджи

Това обикновено са здрави кучета и отговорните развъдчици трябва да следят за здравни нарушения като хипотиреоидизъм, вид възпалително заболяване на червата, наречено IPSID и кучешка дисплазия.

Налични са генни тестове за идентифициране на носители на синдрома на Фанкони, нарушение на бъбреците, както и прогресивна атрофия на ретината или PRA; такива тестове позволяват на животновъдите да планират животновъдство, което няма да произведе тези заболявания.

Както при всички породи, ушите на тези кучета трябва да се проверяват редовно, а зъбите да се почистват често.

Препоръчителни здравни тестове от „National Breed Club“:

 • Оценка на бедрата
 • Оценка на офталмолог
 • PRA-BJ1 ДНК тест
 • ДНК тест на синдром на Фанкони
 • Оценка на щитовидната жлеза

Важни факти за басенджи

 • Обикновено не лаят, но могат да издават звуци, които са подобни на скимтене или писъци.
 • Те са трудни за обучение. Басенджи са оцелели хиляди години като независими мислители. Те не виждат нужда да се покоряват на хората. Положителното обучение може да работи до известна степен, но те ще изберат кога да се подчиняват.
 • Имат силен ловен инстинкт и не може да им се вярва, затова трябва да са на каишка, освен в добре оградена зона.
 • Те са царе на бягството. Биха използвали определени огради като стълба. Така те ще скочат отгоре и ще се изкачат над дървената ограда или пък биха отворили врати.
 • Имат много енергия. Ако не се осигури нейното изчерпване, те ще станат разрушителни или ще намерят други начини за изгаряне на енергията си.
 • Смятат себе си за част от семейството. Те не могат да бъдат оставени в двора с храна и вода. Изискват много време и внимание.
 • Те не се справят добре в домове с други малки домашни любимци, тъй като инстинктът им да гонят се появява. Ако са отгледани с котки, могат да се справят добре, но не се препоръчват в домове, заедно с хамстери, плъхове, мишки, морски свинчета, птици или порове.
 • Упорити са и може да се окажете с объркан и агресивен басенджи, ако се опитате да преодолеете упоритостта му със сила.
 • За да имате здраво куче, никога не купувайте кученце от безотговорен развъдчик или магазин за домашни любимци. Потърсете реномиран развъдчик, който тества своите развъдни кучета, за да се увери, че няма генетични заболявания, които биха могли да се прехвърлят върху кученцата, и че те имат здрав темперамент.

Вижте още информация както и чуйте уникалния звук, който басенджи издават – във видеоклипа по-долу:

Източници:

dogtime.com

hillspet.com

akc.org

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.