Безопасен дом за котки – решения

безопасен дом за котка

Вие сте или скоро ще бъдете собственик на котка? Поздравления! Можете да очаквате много години на щастие с новия си приятел.

Безопасен дом за котки – вижте как да го постигнете.

За да започне всичко по страхотен начин, има няколко неща, които трябва да направите, за да стане дома ви безопасен и удобен за вашето ново коте. Можете да започнете, като се уверите, че той не крие опасности за вашата котка.

Разходете се из дома си, изхождайки от гледната точка на котката ви. По този прост начин можете да направите безопасен дом за котка.

безопасен дом за котка

Вие сте свикнали да виждате дома си от гледната точка на човек. Тъй като вие сте такъв, това има смисъл! Но тъй като скоро ще имате котка, би било добра идея да разгледате отново дома си от нейна гледна точка.

Това означава да застанете на ръце и на колене (да, буквално!) и да обиколите вашия дом. Погледнете от котешка гледна точка всички зони на вашия дом, в които котката ще има достъп.

Ето някои от потенциалните опасности, които трябва да се опитате да забележите:

  • Разрушими съкровища. Имате ли скъпа и крехка ваза, която седи на ъгъла на масата? По-добре преосмислете това! Или може би някои скъпи и деликатни стъкларии на рафта на библиотеката? Вероятно не е добра идея! Котките са любознателни същества. И всичко чупливо, което е в рамките на способността им да се изкачват и да го достигнат, вероятно ще бъде разрушено. Така че, предпазвайте котката и себе си, като защитавате крехките си ценности.
  • Отрови и растения. Капани за мравки, капани за хлебарки, мишки или отрова – всичко в дома ви, предназначено да улавя или убива вредители, също може да навреди на котката ви. Така че се уверете, че тя не може да стигне до никое от тези неща. Котките обичат да играят и с растения, така че бъдете сигурни, че никое от вашите стайни растения не е отровно за вашата котка (консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако не сте уверени в това).
  • Кабели, кабели, кабели. Електрическите кабели и телефонните кабели са много примамливи цели за котките. И, разбира се, една добре пласирана захапка и котето ще получи лош, може би фатален шок. Затова се старайте да не държите електрическите кабели на място, до което те могат да имат достъп. Всички кабели, които не могат да бъдат поставени извън обсега им, могат да бъдат напръскани с дезинфекциращо вещество. Не забравяйте също така да не държите въжетата на щорите на достъпно за котката място.
  • Опасност от задушаване. Кламери. Монети. Части от конци или прежда. Пръстени. Нещо, което е достатъчно малко, за да може да влезе в устата на котката ви, може да се окаже, че е отишло и някъде по-надълбоко от устата й. И това може да означава сериозни здравословни проблеми за вашето коте и скъпи ветеринарни сметки за вас.

Освен при подготовката на околната среда е добра идея да имате комплект за първа помощ за котката си в случай на извънредна ситуация.

Разработете ваши добри навици, за да стане вашият дом безопасен за котка.

безопасен дом за котка

Грижата за всички горепосочени домашни опасности ще ви помогне да направите дома си безопасен за вашата котка. Но също така трябва да помислите за неща, които ще трябва да правите ежедневно, за да запазите котката си в безопасност.

Опитайте се да мислите за неща, които могат да бъдат изкусителни, но все пак опасни за вашата котка.

Вратите на сушилнята оставени отворени, например, или вратите на съдомиялните машини оставени отворени.

Оставяте ли редовно отворени прозорци? По-добре преосмислете това! Много е обичайно котките да бъдат ранени или убити след падане от прозореца от високо. И дори ако прозорците ви са на нивото на земята, не искате котката ви да избяга до външния свят, който е пълен с опасности. Така че, освен ако нямате комарници на прозорците ви, най-добре е да ги държите затворени или едва отворени.

Добре е да се научите да ходите внимателно, особено ако си взимате малко коте. Котките могат да тичат около краката ви с невероятна бързина и ако котето ви завърши под краката ви, резултатът е малко вероятно да бъде добър за него.

Пренасяне на котката

Помислете за качествена клетка за котки, която да бъде задължително оборудвана. Дори ако никога не вземете котката си на пътуване, ще я използвате, за да занесете котката си на ветеринар. Изпусната котка в колата е много лошо нещо!

Но най-вероятно ще разберете, че клетката за котки може да бъде много удобен инструмент за моменти, в които трябва да запазите вашата котка в безопасност у дома.

Може да има случаи, когато се извършва работа в дома ви – пръска се против вредители; почистване на килими и т.н. – това може да бъде доста опасно за любопитното коте. Безопасната и удобна клетка за котки може да бъде използвана като временна зона за задържане, която да предпази котката от опасните зони.

Купете тази, която е здрава и добре вентилирана и има врати в предната и в горната част. Направете я удобна за котката ви, преди да я използвате, като свалите вратата и поставите мека постелка вътре – заедно с някои вкусни почерпки.

Дом, сладък дом

Казано е, че малките неща са тези, които правят къщата – дом. И това ще бъде валидно и за вашата котка.

Чрез премахване на малките опасности, които ще забележите, когато правите обиколка на вашата къща, вие ще направите един безопасен дом за котка.

И ще бъдете по-спокойни, знаейки, че вашият дом е безопасно и комфортно убежище както за вас, така и за малкото пухкаво същество.

Вижте пример за безопасен дом за котка във видеоклипа (на английски) по-долу:

Източник: vetbabble.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.