Чихуахуа – малките и смели кученца

чихуахуа

Кой не би харесал тези малки, грациозни кученца?

Чихуахуа е балансирано, грациозно куче, с поведение близко до това на териерите, с максимално тегло от около 2.7 килограма.

Закръглената „ябълкова“ глава е отличителен белег на породата. Изпъкналите уши и големите, блестящи очи са много изразителни. Козината идва в много цветове и шарки и може да бъде дълга или къса.

Чихуахуа са лоялни, чаровни и имат поведение на голямо куче. Дори малките кучета се нуждаят от обучение, а без него този умник ще управлява домакинството ви като малък Наполеон. Компактна и уверена, тази порода е идеална за градски домашни любимци.

Те са прекалено малки, за да се справят с децата, и особено внимание трябва да им се обърне в студено време. Но тези кучета са адаптивни – стига да получат добре прекарано време в предпочитания скут.

История

чихуахуа

Чихуахуа са родом от Мексико, а предците им били заобиколени от много митове. Смятало се, че те са духовни водачи, които защитават душите, докато пътуват през подземния свят. Макар че историите за произхода на кучето са интересни, няма реални доказателства за това колко дълго те са съществували или че са били известни на ацтеките или други народи, населявали Мексико преди испанците.

Някои експерти казват, че са били сред първите местни кучета в Америка, а други са докарани в Новия свят след испанското завладяване на Мексико. Трети смятат, че малките кучета може да са произлезли като миниатюрни версии на кучета-парии, кафяви кучета с остри уши, които се появяват, когато кучетата се оставят да се размножават сами, без избор за цвят или други специфични характеристики.

Какъвто и да е случаят, породата носи името си от щатът Чиуауа, където американските туристи от края на 19-ти век за пръв път се сблъскват с тези малки кучета.

Чихуахуа, които познаваме днес, са разработени от северноамерикански развъдчици. Първият чихуахуа, регистриран от Американския киноложки клуб, през 1904 г., се нарича Джудже.

Хранене

Висококачествената кучешка храна, подходяща за възрастта на кучето (кученце, възрастен или старши), би трябвало да има всички необходими хранителни вещества. Някои чихуахуа са предразположени към наднормено тегло, затова следете консумацията на калории и нивото на тегло на кучето си. Лакомствата могат да бъдат важна помощ в обучението, но даването на твърде много може да предизвика затлъстяване.

Давайте остатъци от трапезата пестеливо, дори изобщо недейте. Избягвайте готвените кости и храни с високо съдържание на мазнини. Научете какви храни са безопасни за кучетата и кои не. Проверете при ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на кучето.

Грижи за козината

чихуахуа

Двете разновидности на чихуахуа са с малко по-различни нужди. Късокосместите чихуахуа се нуждаят само от рядко измиване с четка и редовни вани, за да изглеждат по-спретнати, докато дългокосместата разновидност трябва да се реши с четка поне веднъж седмично, за да се избегнат заплитания.

И двата типа от тази порода трябва да имат редовно почиствани нокти. Добрата стоматологична помощ е необходима и трябва да включва миене на зъбите на кучето, а ветеринарят може да препоръча лечения, предназначени като част от програма за грижа за зъбите. Проверявайте редовно ушите на чихуахуа и премахнете излишната ушна кал или остатъци, за да избегнете ушни инфекции.

Упражнения за чихуахуа

Чихуахуа обича да тича и да играе и обикновено може да получи достатъчно упражнения в много малко пространство. Просто обикалянето около хората и след тях обикновено е достатъчно упражнение за тази щастлива порода. Краткото, бавно ходене ще запази кучето ви в добро тегло и състояние. Избягвайте пренапрежението му. Ако то се задъхва и му е трудно да се справи, е време да го вземете и да го носите вкъщи.

Тренировки за чихуахуа

Чихуахуа е много будно малко куче с висока интелигентност. Той има желание да угоди на хората си и да реагира добре на положителни тренировъчни практики. Тези кучета изглежда са добре осведомени за това колко са сладки и се научават как да си проправят път.

От самото начало трябва да наложите факта, че вие сте шефът. Никога не позволявайте на вашето кученце да прави нещо, което е неприемливо за възрастен. Те могат да имат темперамент близък до териерския, затова е необходима твърда, но нежна ръка, когато се тренира. Те могат да са добри в различни кучешки спортове.

Здраве

чихуахуа

По-голямата част от чихуахуа са здрави малки кучета, но има някои генетични проблеми, които могат да повлияят на породата. Трябва да изберете кучето си от развъдчик, който редовно извършва генетични здравни проби на всички животни за разплод, за да се гарантира, че кученцата, които се раждат, са колкото е възможно по-генетично стабилни.

Някои от проблемите, които могат да повлияят на чихуахуа, включват потенциални сърдечни проблеми (артериозен дуктус, митрална клапна болест), очни заболявания и лутация на патела (хлабави коленници). Идиопатичната епилепсия се среща в породата.

Препоръчителни здравни тестове от „National Breed Club“:

 • Изследване на сърцето
 • Оценка от офталмолог
 • Оценка на патела

Важни факти за чихуахуа

 • Изберете развъдчик, който предоставя здравни разрешения за патела и сърдечни заболявания.
 • Това е порода, която живее дълго; очаквайте да се грижите за нея до около 18 години.
 • Тези кучета са склонни да треперят, когато им е студено, развълнувани са или са уплашени. Осигурете пуловер или палто на любимеца си, когато отива на открито в студено или влажно време.
 • Могат да бъдат недружелюбни към други кучета, ако не са социализирани, когато са млади. Чихуахуа не се отдръпват от други кучета и това може да доведе до проблем, ако срещнат голямо агресивно куче.
 • Не оставяйте чихуахуа без надзор в двора. Може да бъде нападнат от ястреб, други хищни птици, или по-големи кучета.
 • Могат да бъдат резервирани към непознати. Изберете кученце, отгледано в дом с много човешко взаимодействие.
 • Не е най-доброто куче, което можете да имате, когато имате малки деца. Чихуахуа са крехки и едно малко дете може да нарани кучето, докато играе. Развъдчиците не би трябвало да продават кученца на домове с деца под осем годишна възраст.
 • Ушите им могат да бъдат склонни към насъбиране на ушна кал и суха кожа.
 • Щастливи са като спътници, но се нуждаят от 20 до 30 минути упражнения дневно. Наблюдавайте домашния си любимец, особено когато е кученце, за да не се измори.
 • Имат големи личности и ще управляват живота ви, ако ги оставите. Те могат да бъдат разрушителни, когато се отегчат. Установете основни правила и се придържайте към тях или ще откриете, че се отказвате от удобния си стол, защото любимият ви домашен любимец ви е казал да се движите.
 • За да имате здрав домашен любимец, никога не купувайте кученце от нелегален развъдник, дворче или магазин за домашни любимци. Намерете реномиран развъдчик, който тества своите развъдни кучета за генетични здравни условия и добри темпераменти.

Вижте видеоклип със забавни моменти на кучета, порода чихуахуа! Внимание – може да се влюбите!

Източници:

vetstreet.com

akc.org

dogtime.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.