Чинчила – животно на фокус

чинчила

Чинчилите са средни по размер гризачи, които обитават Андите в Южна Америка.

Тяхното име идва от племето, което ги е преследвало поради гъстата им кожа – Чинчите. По този начин чинчила днес е доста рядко срещано животно в естественото си местообитание.

Чинчилите се хранят с ядки, семена и плодове. Те могат да се защитят чрез пръскане на урина и освобождаване на козината си, когато са подложени на атака.

чинчила

През последните години хората започват да отглеждат чинчили като домашни любимци. Опитомяването им се случило през 20-те години на XX век, когато един инженер в Чили взима няколко чинчили в Калифорния. Оттогава те се отглеждат като домашни любимци и се продават навсякъде по света.

Интересни факти за чинчилите:

  • имат по-дълъг живот, в сравнение с подобни на тях животни
  • издават голямо разнообразие от звуци
  • дебелата им кожа им помага да издържат на ниски температури
  • много по-различни са от зайците
  • могат да бъдат в различни цветове
  • трябва да се държат в ръце по правилен начин

При боравене с чинчили е важно да не ги взимате отдолу както при плъховете или хамстерите, защото те имат особеност, наречена „плаващи ребра“. Ребрата им не са напълно прикрепени към гръбначния им стълб и ако натискът е отгоре, ребрата могат да пробият жизненоважни органи и да убият чинчилата.

Домашно отглежданата чинчила изисква постоянно внимание, както и захранване с прах за „прахови бани“.

Чинчилите са нощни същества, които са най-вече будни през нощта. За тях е типично да спят през деня. Затова най-добре е да поставите клетката на чинчилата си на тихо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Вижте забавна компилация от видеоклипове, включващи чинчила, по-долу:

Източник: a-z-animals

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.