Хамелеон – животно на фокус

хамелеон

Хамелеонът е много отличителен и добре познат вид гущер, поради големите си очи и извитата опашка.

За животното, наречено хамелеон се знае, че негови представители се намират в джунгли и пустини. В Африка, Азия и части от Южна Европа. Те са били внесени и в части от Северна Америка.

Смята се, че има повече от 160 различни вида хамелеони, които варират от само 2.5 см до повече от 60 см, като размер. Малкият хамелеон пигмей, намиращ се в джунглите на Мадагаскар, е най-малкият вид. Някои мъжки животни достигат до дължина по-малка от 3 см.

хамелеон

Най-големият вид, мадагаскарският гигантски хамелеон, също така се среща в джунглите на Мадагаскар. Той може да нарасне до почти 70 см. Хамелеонът на Парсън, намерен също в Мадагаскар, може да порастне до около 65 см на дължина.

Някои видове хамелеон, макар и не всички, могат да променят цвета на кожата си, за да бъдат прикрити в заобикалящата ги среда.

Тези цветови промени могат да включват цветове като розово, синьо, червено, оранжево, зелено, черно, кафяво, светлосиньо, жълто и тюркоазено. По този начин животното може да се слее със средата по-лесно.

Той има изключително зрение за влечуго, тъй като структурата на окото му позволява да има пълен 360-градусов поглед около тялото му. Тази специална адаптация му позволява да лови по-ефективно плячка и хищници.

Хамелеонът обикновено е всеядно животно, въпреки че някои видове са известни с по-месоядна диета, а други предпочитат да бъдат вегетарианци. Той обикновено яде почти всичко, включително плодове, листа, насекоми, червеи, охлюви, като някои от по-големите видове също така ловуват малки влечуги.

Интересни факти за хамелеоните:

  • за разлика от други животни, които достигат пълния си размер в рамките на няколко години от живота си, те непрекъснато нарастват
  • променят цвета на кожата си чрез регулиране на слой от специални клетки
  • езикът им може да бъде до около два пъти по-дълъг от тялото им
  • мъжките са по-шарени и живеят по-дълго
  • не могат да чуват, но все пак са запознати с това какво става около тях

Поради обикновено неговия малък размер, той често е основна цел за гладни хищници. Други видове, обитаващи дървета като змии и птици, са най-често срещаните опасности за хамелеона, заедно с някои бозайници.

За да запази яйцата си в безопасност и за да им бъде достатъчно топло, женският хамелеон първо изкопава дупка, за да ги зарови. Тя може да бъде от 10 до 30 см дълбока, но това обикновено зависи от вида му.

Женската след това мъти около 20 яйца, въпреки че точният им брой може да варира от само едно до около 100. За яйцата отнема от 4-12 месеца за да се излюпят, в зависимост от вида.

Днес много видове от това животно се считат за застрашени от изчезване. Намаляването на броя им най-вероятно се дължи на промени в местообитанията като замърсяване и обезлесяване.

Гледайте страхотна компилация на хамелеони, които променят цвета си, по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.