Игра с вашата котка – защо и как?

игра с вашата котка

Имало едно време, когато… котките били предимно животни, живеещи на открито. Те не били държани като домашни любимци толкова, колкото в наши дни.

Игра с вашата котка – вижте защо това е жизнено необходимо занимание!

В онези дни, които не са толкова отдавна, обикновено се очаквало котката да си спечели мястото в дома, а не просто да бъде държана там. Котките се борили да заслужат грижата за тях, правейки това, което те естествено са склонни да правят: улавянето на неща – особено на мишки и други гризачи.

В действителност, това не било лошо споразумение за едновремешните котки. Часовете, прекарани всеки ден в издирване, преследване, подскачане и улавяне на мишки, помагали на котката да се забавлява и да бъде в добра физическа форма.

Понастоящем котките живеят предимно заседнал живот. И в повечето домакинства няма голямо улавяне на вредители (надяваме се!). Но здравето и щастието на котката ви все още е важно. Тя трябва да остане активна физически и психически.

За щастие има някои сигурни и забавни начини за ангажиране и упражнения на вашата котка, без да внасяте орда от мишки във вашето домакинство!

игра с вашата котка

Време за игра с вашата котка

Поддържането на това вашата котка да бъде добре физически и психически стимулирана не трябва да е в тежест за вас. Може да бъде много забавно както за вас, така и за нея. Ето някои съвети за игра:

  • Дръжте голямо разнообразие от играчки под ръка. Не играйте със същата играчка по време на всяка игра. Разменяйте играчките от едно време за игра до друго и добавете малко разнообразие. Повечето котки са доста лесни за удовлетворяване; играчки като топки с камбанки вътре, играчки мишки и пернати играчки обикновено са котешка наслада. Дори простите неща като пословичната топка от прежда могат да осигурят часове забавление за нея.
  • Направете реална игра. Котките са инстинктивни ловци. Играчка, имитираща ранено създание, което се опитва да избяга, е предизвикателство, което малко котки могат да пренебрегнат. Можете да дадете на играчката реалистични движения с леки друсания, паузи в движението, промени в скоростта на движение и т.н. Ангажирането на ловните инстинкти на котката ви е чудесен начин да направите времето за игра, стимулиращо и забавно за вашата котка.
  • Поставете играчките далеч. Когато приключи играта, поставете играчките настрани. Ако играчките са на разположение на котката през цялото време, те скоро стават скучни предмети.

Размерът на времето за прекарване на игра с котката ви зависи от много фактори, като например найната възраст и нивото й на активност. Но като цяло, няколко 10-15 минути сесии за игра на ден е добра цел.

Забавление „сам вкъщи“

Дали котката ви прекарва много време сама вкъщи? Много котки се намират в тази ситуация ден след ден – сами у дома, докато хората от къщата са на работа.

Ако ситуацията е такава и за вашата котка, важно е да предоставите начини да се забавлява, докато сте навън. Ако не го направите, тя може да открие пакостливи начини за това, което няма да бъде добре за котката или за вас!

Ето някои идеи за самостоятелно време за игра за котката ви:

  • Стълб за драскане. Котките са натрапчиви драскачи. Можете да помогнете на котката си като целево поставите стълб за драскане. Той осигурява упражнение и забавно драскане. Също така може да ви спести мебели!
  • Игра с храна. Можете да купите играчки, които са предназначени да държат малко храна в тях. Тези играчки могат да забавляват вашата котка в продължение на часове, опитвайки се да измъкне парчетата храна.

Можете също така да забавлявате котката си, като й осигурите външен изглед на хранилище за птици. Поставете хранилище за птици близо до прозорец, който е достъпен за котката и оставете птиците да се хранят, докато тя ги наблюдава и мечтае.

Аквариумът на закрито също може да осигури часове на голямо забавление за вашата котка. Просто се уверете, че има добре укрепен покрив, така че тя да не може да направи повече, отколкото просто да мечтае за риболов!

игра с вашата котка

Забавление за цялото семейство

Поддържането на вашата котка доволна и правеща упражнения е от решаващо значение за нейното здраве. Нещо трябва да замени ловните й дейности, които Майката Природа е предназначила за нея.

Ами ако мишка някак нахлуе в дома ви един ден? Не се притеснявайте, котката ви ще помни как да се справи с нея – и ще бъде много щастлива да го направи!

Самата игра с вашата котка може да ви накара да се почувствате по-добре! Вижте такъв пример:

Източник: vetbabble.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.