Крава – животно на фокус

крава

Кравите се отглеждат в много различни страни по света, главно заради тяхното мляко, месо и кожа.

Крава – в Индия тя се смята за свещено животно.

Смята се, че има почти 1,5 милиона крави по света, повечето от които, за жалост, се пазят от фермерите, но със сигурност има и определен брой избягали екземпляри.

Тези животни прекарват дните си в стада от по около 40-50 крави, ядящи тревни площи и храсти. Има стара английска мъдрост, която твърди, че кравите винаги сядат, когато ще вали.

крава

Кравата е добре известна сред фермерите с нейната способност да се чифтосва с видове, които са близки нейни родственици. Това може да включва якове и бизони, които са били успешно развъждани с нея, за да се получат хибридни говеда. Странно обаче, една крава не може успешно да се размножава с биволи или водни бизони.

Тя има само един стомах (не четири), но той съдържа четири отделения, които работят със сложна храносмилателна система. Тази система й позволява да контролира вещества, които са трудни и почти невъзможни за смилане от много други животни.

Интересни факти за кравите:

  • лежат по около 10-12 часа на ден
  • една домашна крава спи около 4 часа на ден
  • също като кучетата, обичат да бъдат почесвани
  • имат отлично обоняние
  • най-скъпият екземпляр е бил продаден за 1.2 млн долара

Обикновено се смята, че кравите, главно мъжките, наречени бикове, са раздразнителни към червения цвят. Това всъщност не е вярно, тъй като кравите не могат да различават различните цветове. Това често срещано погрешно схващане се е получило от борбите с бикове, в които обикновено се виждат хора с червен флаг. Не е цветът на флага, който би подразнил кравата, а всъщност е размахването на самия материал.

Смята се, че около 18 до 51% от парниковите газове, които понастоящем се отделят в атмосферата, идват от животни като кравите. Това се дължи на метана, който те изхвърлят като газ през устата си и при метеоризъм.

Вижте как крава играе с топка във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.