Крокодил и алигатор – каква е разликата?

крокодил и алигатор
алигатор

Може би много хора се чудят по тази тема. Решихме да им помогнем с интересна информация.

И така, каква е разликата между крокодил и алигатор?

Много хора не осъзнават, че има разлика между алигаторите и крокодилите и използват и двата термина като взаимозаменяеми, за да опишат всеки голям воден обитател с големи зъби. Това, което те не осъзнават, е, че въпреки някои прилики двете влечуги не изглеждат или се държат еднакво. Те също така принадлежат към различни биологични семейства.

Генерални разлики между крокодил и алигатор:

  • Форма на муцуната. Муцуната на крокодила е заострена и V-образна, а на алигатора е широка и U-образна.
  • Местоположение. Алигаторите се срещат само в части от САЩ и Китай, докато крокодилите могат да бъдат намерени в целия свят. Вижте по-надолу в статията за повече информация за това къде можете да ги намерите.
  • Среда на живот. Крокодилите предпочитат вода, която е по-солена, отколкото предпочитаното от алигатора сладководно местообитание.
  • Показване на зъбите. Крокодилите не могат да скрият зъбите си, но тези на алигаторите понякога са скрити, когато устата им е затворена.
  • Размер. Възрастният крокодил най-вероятно ще бъде няколко метра по-дълъг от възрастния алигатор.
  • Цвят. Крокодилите обикновено са по-светли на цвят от алигаторите.
  • Бързина. На сушата и във вода, крокодилите обикновено са по-бавни от алигаторите.
  • Поведение. По отношение на агресията, алигаторът може да изглежда скучен в сравнение с крокодила.

След като разберете различията, всъщност е доста лесно да ги разграничите. По-долу подробно изследваме всяка една от тези разлики.

1. Крокодилите и алигаторите имат различни муцуни

крокодил и алигатор
алигатор

Една от основните разлики между крокодили и алигатори е муцуната им.

Тази на алигатора е по-широка и оформена като U, докато тази на крокодила е по-дълга и по-тясна и по-V-образна.

Много е възможно формата на муцуната на алигатора да е различна поради диетата, особено при отварянето на черупките на костенурките, докато муцуната на крокодила е по-подходяща за лов на обща плячка, включително риби, влечуги и бозайници.

2. Къде живеят крокодилите и алигаторите?

Алигаторите живеят само в Югоизточен САЩ и Източен Китай, докато крокодилите могат да бъдат намерени по целия свят: в Африка, Австралия, Югоизточна Азия, Северна Америка, Южна Америка и Централна Америка.

Ако сте в САЩ, тогава е много по-вероятно да срещнете алигатор, отколкото крокодил. Въпреки че има американски крокодил, те живеят само в най-южния край на Флорида, докато алигаторите могат да бъдат намерени във Флорида и Луизиана, както и в части от Джорджия, Алабама, Мисисипи, Северна и Южна Каролина, Тексас, Оклахома и Арканзас.

Алигаторите също така са много повече от крокодилите в САЩ. Има над 3 милиона алигатори, но по-малко от 2000 крокодили. Южна Флорида е единственото място в света, където ще намерите крокодили и алигатори, които живеят заедно.

3. Местообитание: сладководна или солена вода?

крокодил
крокодил

Крокодилите имат специални жлези на езиците си, които отделят излишната сол от телата им. Това означава, че те са способни да прекарват дни или дори седмици в морето.

Алигаторите също имат тези жлези, но те не работят толкова добре, така че те обикновено се придържат към сладководните местообитания, въпреки че понякога могат да бъдат намерени в бракична вода (смес от сол и сладка вода).

Тази разлика обяснява защо крокодилите са успели да се разпространят по островите на Карибите, а алигаторите – не.

4. Те имат различни зъби

Можете лесно да разграничите муцуните на алигаторите и крокодилите, когато устата им е затворена. Това е факт, защото алигаторът няма да покаже нито един от долните си зъби, докато долният четвърти зъб на крокодила винаги може да се види.

Крокодилите често имат много видими зъби, които стърчат над устата им, което им дава много назъбена „усмивка“, но тъй като горната челюст на алигатора е по-широка от долната, тя може да скрие всичките им зъби, когато устата им е затворена.

5. Кои са по-големи: крокодилите или алигаторите?

Един възрастен крокодил може да достигне дължина приблизително 5.8 метра, докато за алигаторите максималната дължина е около 4.2 метра.

6. Разлики в цветовете

алигатор
алигатор

Кожата на крокодилите обикновено има по-светъл тен или маслинен цвят, докато тази на алигаторите обикновено е тъмночерна и сива.

(Точният нюанс на кожата на алигатора зависи от качеството на водата, в която плува. Таниновата киселина от надвисналите дървета може ги направи по-тъмни, а водораслите пък да ги направят по-зелени).

7. Крокодил и алигатор: кой бяга и плува по-бързо?

На сушата: и двете същества могат да се движат бързо, но само на къси разстояния. Те могат да „галопират“ или „спринтират“, но го правят само когато са застрашени и то не за дълго. Крокодил може да достигне почти 14 км/ч, докато алигаторът може да достигне максимална скорост от около 18 км/ч.

Във водата: те са много по-пъргави и бързи във водата, където могат да използват дългите си мускулести опашки, за да задвижат телата си напред. Когато крокодилите плуват, те могат да достигнат скорост от около 15 км/ч, а алигаторите могат да достигнат максимум от около 32 км/ч.

8. Крокодил и алигатор: кой е по-агресивен?

крокодил и алигатор
крокодил

Алигаторите, макар и определено опасни, са сравнително плахи в сравнение с крокодилите. Алигаторът обикновено се опитва да избяга, ако се натъкне на хора, и отива към най-близката вода.

Единствените случаи, когато дивите алигатори биха атакували хора, е, ако те са неочаквано обезпокоени, провокирани или се опитват да защитят малките си.

Алигаторите инстинктивно се страхуват от хората, но могат да загубят част от този страх с редовен контакт. Освен в контролирани условия, храненето им е почти винаги лоша идея, тъй като те ще загубят част от страха си и ще погледнат към хората като източник на храна. Те също така могат да объркат малките деца и домашните кучета за плячка.

Крокодилите, от друга страна, са много по-лоши и много по-вероятно да атакуват хора, дори непровокирани.

Австралийските соленоводни крокодили обикновено се считат за най-опасните в света, последвани от крокодилите от Нил. Американските крокодили, от друга страна, са едни от най-плахите, които ще откриете и рядко биха атакували хора. В САЩ е по-вероятно да бъдете атакуван от алигатор, отколкото от крокодил, въпреки че атаките и от двете страни са много редки.

Дали крокодилите и алигаторите са от един и същи вид?

Крокодили са видове големи, полу-водни, хищни влечуги, в които се включват алигаторите, кайманите, гавиалите и крокодилите. Всички те са известни като „крокодили“, но само някои от тях са истински крокодили и не са достатъчно близки, за да се кръстосват.

Кои са по-опасни за хората?

Според „CrocBITE“, база данни, която следи крокодилските атаки по целия свят, нилският крокодил е този, от който хората трябва да се страхуват най-много. От 2000 г. насам има 33 човешки смъртни случая, причинени от американски алигатори и крокодили, в сравнение с 268, причинени единствено от нилските крокодили.

Вижте сравнение между крокодил и алигатор във видеоклипа по-долу:

Източник: owlcation.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.