Кучета и пътуване с кола – съвети

кучета и пътуване

С внимателно планиране и подходящо оборудване за безопасност – тръгването на път с кучето ви може да бъде забавно и безпроблемно.

Кучета и пътуване – вижте съветите как това да стане по по-лесен начин, по-долу.

Много често кучетата са нетърпеливи относно пътуването. Някои от тях дори са постигнали литературна слава като кучешки спътници, като френския пудел на Джон Стейнбек – Чарли.

Но дали вашето куче е нетърпеливо или несклонно? Правилното оборудване и отношение може да ви помогне да се уверите, че пътуването ще е безопасно и задоволяващо всички.

Преди да тръгнете

Преди да тръгнете на път, уверете се, че имате всичко, от което имате нужда, за да запазите кучето си щастливо и здраво. Ето списък на задължителни неща и на такива, които вероятно трябва да имате:

  • Каишка. Ако кучето ви трябва да се развърже далеч от дома – това е лошо. Ако кучето ви трябва да се развърже далеч от дома без никаква форма на самоличност – това е наистина лошо.
  • Храна, вода, купи. Донесете достатъчно количество храна, което вашето куче е свикнало да яде. Вземете и много вода – разбира се, и купи. Промяната в храната и водата, които са различни от това, което кучето обикновено консумира, може да се комбинира с движението на автомобила и да създаде, да кажем, неприятни телесни реакции.
  • Одеяла и чанти. Донесете одеала за легло и в студено време, за топлина. Вземете чанти за изхвърляне на отпадъци, за спирки на паркинга (не бихте искали случайно да стъпите на това, нали?).
  • Стари кърпички. Полезно е да имаш под ръка за избърсване на кални лапи, които току-що са минали през локви край пътя.

Клетки и ограничения

кучета и пътуване

Някои кучета обичат да влизат в кола, да извадят главата си извън прозореца и да се наслаждават на преживането, като челюсти и уши плющят от въздушната струя.

Но това не е добра идея.

Дори ако кучето ви е щастлив пътешественик, не бива да му се позволява да се забавлява в рамките на автомобила. Това може да е много лошо за кучето ви в случай на злополука, а необуздано куче дори може да е причина за нея. И всички части на тялото на кучето трябва да останат във вътрешността на автомобила по всяко време.

Клетките за кучета са чудесни за пътуване с кола, като се приеме, че размерът на вашето куче не е ограничаващ фактор.

Когато избирате клетка за кучето си, тя трябва да е достатъчно голяма, за да му позволи да се изправи напълно и да се обърне, но не трябва да има толкова много място, че то да се плъзне вътре в отговор на движенията на колата. Тя трябва да е добре вентилирана и структурно здрава.

Важно е клетката да бъде здраво закрепена на място; разхлабената не е много добре за кучето.

Ако клетката няма да сработи за него, има и други опции.

Кучета и пътуване – винаги може да се намери решение!

Ако една клетка няма да работи за вашето куче, има и други опции. Хамут, закрепен към предпазния колан на седалката, е чудесна алтернатива. Той осигурява на кучето известна свобода, но кучето е въздържано от злополука. Не забравяйте да си купите хамути, специално разработени за използване с предпазни колани.

Бариерите също могат да бъдат ефективни ограничения и са чудесни за осигуряване на открито пространство за кучето, като например в микробус или в задната част на товарна кола или SUV.

Бъдете внимателни, обаче, когато пазарувате за бариера. Бъдете сигурни, че тази която избирате, може да бъде надеждно закрепена към вътрешната рамка на вашето превозно средство и че е предназначена да ограничи теглото на вашето куче при злополука.

Почивки, възстановяване, оцеляване

кучета и пътуване

Може би вие нямате никакъв проблем да шофирате с часове по пътя, но вашето куче не е толкова търпеливо. И задържането му в колата ви в продължение на часове е добър начин да го „вкиснете“.

Планувайте спирания на често за почивка, точно както бихте направили, ако малки деца са също по време на пътуването (а ако наистина има малки деца – с един куршум, два заека!).

Честите почивки за „природни нужди“ и възможности за изгаряне на малко натрупана енергия ще ви помогнат да направите кучето си щастлив пътник. Просто внимавайте да нямате бяглец, когато го пуснете от колата!

Кучета и пътуване – не е невъзможна задача…

И когато спрете, никога не забравяйте кучето си оставено в колата на горещото слънце – дори и да затъмните прозорците. Температурите могат да се изкачат до нива, които не са добри за кучетата, много бързо.

Посъветвайте се с ветеринаря си

кучета и пътуване

Ако това ще бъде първото ви пътуване с вашето куче, може да искате да обсъдите плановете си с вашия ветеринарен лекар за кратко. Има лекарства, които могат да помогнат при проблеми като болест по време на движение и тревожност.

Би било добре да знаете какво е на разположение – само за всеки случай.

Подгответе се за забава

Често се казва, че кучетата са най-добрият приятел на човека. С подходящо оборудване и планиране, няма причина да оставите най-добрия си приятел зад себе си, когато тръгнете на път.

Бъдете внимателни, бъдете сигурни – и се забавлявайте!

Кучета и пътуване? Това може да бъде забавно! Вижте как тези кучета изпробват легло за пътуване:

Източник: vetbabble.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.