Лама – животно на фокус

лама

Смята се, че ламата произхожда от Северна Америка преди около 40 милиона години. И, че тя се е преселила след това в Южна Америка и Азия преди около 3 милиона години.

Това станало преди американските и азиатските континенти да се отделят, там, където в момента е Аляска. За животното лама се смята, че е изчезнало от Северна Америка през ледниковата епоха.

Днес ламата е най-често срещана в планинския район на Андите в Южна Америка, където е била държана като стадно животно от древните инки. Ламите се използват за месо, вълна, кожа и за транспортиране на тежки товари (нещо като магарета).

лама

Смята се, че ламата се е развила от изчезнали животни, подобни на камили, обитавали областите, които днес са в Близкия изток. Въпреки, че тя има много прилики с камилата, най-забележимата разлика между нея и камилата е, че ламата няма гърбица на гърба си.

Ламите са много социални животни и живеят в стада.

За една лама се смята, че е особено интелигентно животно, тъй като то обикновено бързо извършва задачи, за които са й били необходими само няколко повторения, за да ги разбере.

Женските лами раждат бебетата си, като седят изправени. Периодът на бременноста на ламата е между 11 и 12 месеца, а раждането трае обикновено около половин час. Бебето лама се изправя и се опитва да ходи в рамките на един час от раждането. Чифтосването на ламите се осъществява през цялата година, а бебетата лами обикновено се раждат сутрин, когато времето е топло. Смята се, че това увеличава тяхната степен на фертилитет.

Интересни факти за ламите:

  • могат да достигнат до височина от около 1.8 метра
  • били опитомени за първи път преди около 4000-5000 години в области от днешно Перу
  • обикновено тежат между 127 до 204 кг.
  • ако претоварите едно такова животно с товар, то ще легне на земята и няма да иска да стане
  • интелигентни са и лесно се учат на нови неща
  • вегетарианци са и имат добра храносмилателна система
  • живеят около 20 години
  • група от тях се нарича „стадо“
  • не хапят, но за сметка на това плюят, когато са раздразнени

Ламата е тревопасно и получава по-голямата част от храната си от трева и листа. Ламите също така не притежават същите способности за задържане на вода, като своите братовчеди – камилите, което означава, че те трябва да пият по-често, като те предпочитат да бъдат близо до вода.

Гледайте изключително забавна компилация, с която можете да се запознаете със страхотното животно, наречено лама, по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.