Мейн кун – съвети и факти за тези котки

мейн кун

Определено може да се каже, че това са едни от най-красивите котки! Те се отличават и с техния добър характер.

Мейн кун са силно приспособими към всяка среда и се отличават с голяма, но мека козина.

Мейн кун е средно до голяма порода котки, като мъжките са по-големи от женските. Тялото е дълго и правоъгълно, а опашката също е дълга. Поради тези причини те могат да изглеждат много по-големи отколкото са.

Мейн кун е със силни кости и добре развити мускули. Първоначално тя е била котка на открито, а по-късно става работна порода, която е държала хамбарите и домовете чисти от гризачи. Главата е голяма с дълги уши. Профилът показва леко вдлъбване под големите й очи. Гърдите са широки, а краката са дебели.

Козината на тези котки е голяма, но мека. Интересна характеристика е, че тя е рошава и по-дълга по корема и зад краката, но е по-къса по раменете.

История на мейн кун

мейн кун

Котката мейн кун се смята за единствената дългокосместа порода, характерна за САЩ. Тази порода вероятно е била въведена от моряци, плавали в Нова Англия. Котките, които носели на корабите си, най-вероятно са напуснали кораба за постоянно или са излизали на брега за известно време, съвокуплявали са се със съществуващите местни котки, и в крайна сметка са създали своя собствена порода.

Размер

Това е голяма котка. Повечето мейн куни тежат от 4 до 8 килограма (мъжете са по-големи), а някои стигат на тегло от над 9 или повече килограма. Те достигат пълния си размер едва когато са на възраст от три до пет години.

Характер

мейн кун

Добродушният и приветлив мейн кун се адаптира добре към много начини на живот и личности. Обича да е с хора и има навика да ги следва, но не е нуждаеща се. Тя е щастлива да получи внимание, когато го насочите към нея, но ако сте зает, тя е доволна, че просто наблюдава вашите действия. Затворете врата пред нея и тя ще изчака търпеливо да осъзнаете грешката си и да я пуснете.

Това обикновено не е котка, която харесва да е в скута ви, но все пак обича да е близо до вас. Тя също така запазва уменията си като ловец на мишки. Никакви гризачи няма да бъдат в безопасност в дом, в който живее мейн кун. Дори и да нямате мишки, които да преследва, тя ще пази уменията си на ниво, като преследва играчките си и ги хваща с големите си лапи.

Мейн Кун също обича да играе и да гони малки топки, играчки или намачкан лист хартия. Тя може да се катери, както и всяка котка, но обикновено предпочита да остане на нивото на земята. В края на краищата това е нейната работа. Тя също е много умна и щастливо би научила трикове или би играла с играчки пъзели, които предизвикват мозъка й.

Мейн кун обикновено се радват на котешка любов към играта и в зряла възраст. Мъжките особено, са склонни към забавно поведение. Жените са по-дръпнати, но и те биха се включили в добра игра на преследване. Те не са особено вокални. Когато имат искания, това става чрез меко мяукане или вибриращ звук.

Здраве

Както расовите котки, така и котките от смесени породи имат различни случаи на здравословни проблеми, които могат да бъдат генетични. Проблемите, които могат да засегнат мейн кун, включват следното:

  • Дисплазия на тазобедрената става, която при тежки случаи може да предизвика куцота
  • Хипертрофична кардиомиопатия, форма на сърдечно заболяване, която се наследява при мейн куните. На разположение е тест за ДНК, който идентифицира котки, които носят една от мутациите, причиняващи болестта.
  • Поликистозна бъбречна болест, бавно прогресиращо бъбречно заболяване, което може да доведе до бъбречна недостатъчност.
  • Гръбначна мускулна атрофия, генетично заболяване, което засяга скелетните мускули на тялото и крайниците. Наличен е тест за идентифициране на носители и засегнати котенца.

Грижа за мейн кун

Въпреки дължината на козината си, тя е мека, която не се сплъстява лесно – ако я поддържате редовно. Добре е да се грижите за нея два пъти седмично с разресване за премахване на мъртви косми и да използвате масла за кожа. Полезни инструменти за подстригване включват гребен от неръждаема стомана за премахване на заплитания и такъв, който да се използва за да се извадят мъртвите косми, което причинява заплитания, когато не се отстранят. Използвайте го внимателно, особено в областта на стомаха и на опашката.

Мейн куните са търпеливи, но не обичат да дърпат космите им повече от вас. Проверете опашката за парчета изпражнения, прилепнали към козината, и ги почистете с кърпичка. Къпете Мейн Кун, ако е необходимо. Това може да варира от веднъж на няколко седмици до веднъж на няколко месеца. Ако козината му е мазна или кожата му е лепкава, той се нуждае от баня.

Почистете зъбите, за да предотвратите пародонтоза. Дневната хигиена на зъбите е най-добра, но седмичното почистване е по-добро от нищо. Подстригвайте ноктите на всеки две седмици. Избършете ъглите на очите с мека, влажна кърпа, за да отстраните излишните неща. Използвайте отделна част от кърпата за всяко око, за да не рискувате да разпространите инфекция.

Проверявайте ушите седмично.

Ако те изглеждат мръсни, избършете ги с памучен тампон или мека влажна кърпа, напоена с 50-50 смес от ябълков оцет и топла вода. Избягвайте използването на памучни тампони, които могат да повредят вътрешността на ухото. Пазете котешката тоалетна чиста. Котките са много специфични относно хигиената, а чиста кутия за отпадъци ще помогне да се запази и козината.

Добра идея е мейн кун да се държи само като котка на закрито, за да се предпази от болести, разпространявани от други котки, от нападения от кучета, както и от други опасности, които са възможни пред котки, които излизат навън, като например удар от кола. Мейн куни, които излизат навън, също така рискуват да бъдат откраднати от някой, който би искал да има такава красива котка, без да плаща за това.

Козина

мейн кун

Мейн кун е голяма, здрава котка с гладка, рошава козина, която изглежда така, сякаш може да прекара цял ден в ловене на мишки във фермата при всякакви метеорологични условия. Всъщност той е създаден за подобна работа в суровия климат на Мейн, а стандартът на породата му отразява наследството му, като говори за средно големи до големи котки с добре разпределено тяло, което е мускулесто и с широки гърди.

Мейн кун има солидни, средно дълги крака и големи, кръгли лапи, с повече козина, които служат като „снегоходки“ през зимата.

Голямата козина е по-къса на раменете, по-дълга на стомаха и в горната част на задните крака. Те са с дълги и космести опашки, развяващи ги за поздрав. Главата е със средна ширина и има квадратна муцуна.

Големите, добре заострени уши са широки в основата, стесняващи се до определена точка, а големите, изразителни очи са зелени, златни, зеленикаво-златни или медни. Белите или двуцветните мейн куни могат да имат сини очи. Кафявият вариант е толкова често срещан в тази порода, че много хора не знаят, че мейн куните могат да бъдат и в други цветове и шарки.

Тези хора могат да бъдат изненадани да научат, че мейн куните се срещат в плътни цветове, които включват черно, червено или бяло, всички цветове и шарки, двуцветни, като синьо и бяло или червено и бяло, и шарки като тези на черупката на костенурка. В действителност, тези котки могат да бъдат в много цветове или шарки.

Деца и други домашни любимци

Приветливият, спокоен мейн кун е идеален избор за семейства с деца и кучета, подходящи за котки. Той обича вниманието, което получава от децата, които се отнасят с него учтиво и с уважение, и той няма нищо против да бъде обличан или да се вози в бебешка количка.

Той е щастлив да живее и с кучета, подходящи за котки, благодарение на неговата обичлива нагласа. Въвеждайте домашните любимци бавно и в контролирани обстоятелства, за да се гарантира, че те се учат, за да се разбират заедно.

Вижте този видеоклип с котки, порода мейн кун! Внимание – може да се влюбите!

Източници:

cattime.com

www.hillspet.co.nz

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.