Спасяването на бебе елен може да е опасно!

не спасявайте бебе елен

Това е ситуация, в която много хора са се озовавали през пролетта.

Не спасявайте бебе елен – има разумна причина за това. Вижте я по-долу в статията.

Откривате малък елен, лежащ в тревата, който изглежда безпомощен и не може да стои.

Майка му не се вижда наоколо, затова искате да вземете малкото за няколко дни, за да му възвърнете здравето. Купувате формула, бутилки и изнасяте стари кърпи. Вие инвестирате, страстни сте за спасяването на живота му. Да не говорим, че то е очарователно.

Но вие може би без да искате сте отвлекли малкото от майка му – почти напълно смазвайки шансовете му за оцеляване.

животно бебе

Това е затруднение, с което професионалните рехабилитатори на дивата природа постоянно се сблъскват всяка пролет. Toва е факт, защото еленът обикновено оставя малките си до 12 часа на ден да събират фураж за храна. Тъй като новородените обикновено са твърде слаби, за да поддържат темпото на майките си през първите няколко седмици от живота си, те остават във вегетация, докато нея я няма.

За съжаление, това може да създаде на хората впечатлението, че малкото е изоставено, а мнозина ще тръгнат, за да „помагат“, с добри намерения. В много случаи тези намерения могат да бъдат смъртоносни.

не спасявайте бебе елен

Преди известно време, спасителите от „Heaven’s Sake Animal Rescue and Rehabilitation“ споделиха сърцераздирателна, но далеч от необичайността, история за опасностите от „отвличането на малки елени“.

Семейство е взело „изоставено“ малко и го е хранело с козе мляко от бутилка в продължение на три дни. Чак след това то се свързало спешно със спасителите.

До този момент, еленчето било слабо, дехидратирано и се тресяло. То умряло в рамките на 15 минути откакто семейството го донесло, за да го спаси.

Не спасявайте бебе елен – направете го само тогава, което е напълно наложително.

животно бебе

„С двама рехабилитатори и един ветеринарен лекар тук, не можахме да го спасим“, казаха от спасителите във Facebook публикация. „Започнахме да работим по него веднага, дадохме му течности, затоплихме го, стимулирахме го и дори пиеше малко еленско мляко.“

В почти всички случаи, еленът майка ще се върне при бебето си до края на деня. До този момент малките имат инстинкта да лежат почти неподвижно, освен ако майка им не се приближи – което също е защитен механизъм срещу потенциални хищници.

„Ако ги вземете, те ще се сринат на земята, защото това е, което трябва да направят, докато майка им не дойде“, казаха спасителите. „Разбирам, че хората се държат добре, но ние виждаме това толкова често, че е много тъжно.“

не спасявайте бебе елен

Ако забележите мъртва кошута в близост до самотен малък елен, или ако този елен е бил на едно и също място повече от половин ден, без знак от присъствието на неговата майка, или се разхожда, плачейки или е очевидно ранен, консултирайте се със спасители на дивата природа във вашия район за най-добър курс на действие, преди да се намесвате. Ако те решат, че еленът е осиротял, те ще знаят как да му помогнат.

Освен това, ако бъде открит малък елен, който лежи опасно близо до (или дори на) път, като няма признаци за починала кошута, той може да бъде вдигнат и да се премести на сигурно място в близост, за да продължи да чака майка си.

Не спасявайте бебе елен като го носите у дома и в този случай.

не спасявайте бебе елен

Тъй като всяка пролет се раждат толкова много еленчета – и толкова много от тях са „отвлечени“ и се появяват в спасителни центрове – спасителите на дивата природа се надяват, че хора ще помогнат на другите да научат колко бързо това може да се превърне от „спасителна“ акция в трагична.

„Разпространете посланието, че малките еленчета не са изоставени от майките им“, казват те. „Майката си отива, за да не привлече внимание към малкото, но тя ще се върне“.

Вижте прекрасен видеоклип с тези красиви същества по-долу:

Източник: thedodo.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.