Немска овчарка – факти и грижи за породата

немска овчарка

Представяме ви една от най-обичаните породи кучета в целия свят.

Умна и лесно обучаема, все по-популярната немска овчарка е доста активна и обича да има какво да прави. Следователно, тя се нуждае от ежедневни упражнения. В противен случай тя би станала пакостлива или лесно възбудима. Тези кучета достигат максимум до около 63 сантиметра височина и тежат до около 41 килограма.

История

Немското овчарско куче (Deutshe Schäferhund) произхожда от семейството на немски кучета за контрол и опазване на добитъка, които до края на 19-ти век се различават по тип от район до район.

През последните години на 19-ти век германският офицер от кавалерията, капитан Макс фон Стефаниц, си поставил за задача да развие идеалния германски пастир. Фон Стефаниц и развъдчици с еднакви мисли пресекли различни щамове от северните и централните области на Германия. В резултат на което се появили предците на днешното немско овчарско куче (немска овчарка).

Фон Стефаниц е съосновател на първия в света клуб, посветен на немската овчарка. Той е прекарал 35 години в популяризирането и усъвършенстването на породата. Днес гъвкавостта на тази порода е толкова добре разгърната при изпълнението на безброй задачи, че е лесно да се забрави, че тя първоначално е била създадена за опазването на стадо овце.

Сега известните качества на немската овчарка – интелигентност, гъвкавост, бързина, хитрост и цялостният дух на стабилност се използват в подпомагане на полицейската дейност.

Немските овчарки стават популярни в Съединените щати в началото на 20-ти век. Това става благодарение отчасти на приключенията на кучешките филмови звезди Рин Тин Тин и Стронгхарт.

С подобряването на съвременното управление на добитъка и намаляването на отглеждането на кучета като кучешка професия, фон Стефаниц започнал да промотира породата си като идеален работник за К-9. Немскара овчарка днес е предпочитаното куче за полицейски и военни единици по целия свят.

Характер на немска овчарка

немска овчарка

Немските овчарски кучета се разбират добре с деца и други домашни любимци, ако са отгледани с тях. Но в съответствие с техните охранителни инстинкти, те са склонни да бъдат подозрителни към непознати.

Породата се смята за умна и лесна за обучение.

Някои лошо отглеждани немски овчарски кучета могат да бъдат високо възбудими и нервни. В съчетание с лоша социализация и неадекватно обучение, рисковете са прекалена предпазливост и агресивно поведение.

Грижа за немска овчарка

Хранене

Висококачествената кучешка храна, подходяща за възрастта на кучето (кученце, възрастен или старши), ще има всички хранителни вещества, от които се нуждае породата. Останалите от масата храни могат да причинят разстройство на храносмилането, така че не му давайте много, дори изобщо, като избягвате варени кости и храни с високо съдържание на мазнини.

Малки парченца бисквити за кучета могат да се използват като награди при тренировка.

Ако кучето се храни с висококачествена храна, витаминните и минералните добавки не трябва да бъдат необходими. Въпреки, че добавянето на малки количества кисело мляко, варени зеленчуци или яйца към храната може да бъде от полза. Научете какви храни са безопасни за кучета и кои не. Проверете при ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на кучето.

Поддръжка на козината

Немското овчарско куче има средно дълга двойна козина, състояща се от гъсто, грубо и плътно външно покритие с по-мек подкосъм. Породата е лесна за поддържане, обикновено изисква само бързо измиване на всеки няколко дни, за да се премахнат излишните косми, но те се губят по-обилно веднъж или два пъти годишно.

По време на тези периоди по-честото миене ще помогне да се контролира количеството на космите, което завършва около къщата и мебелите. Немската овчарка се нуждае от баня само от време на време. Важно е да намалявате ноктите й всеки месец, ако те не се намаляват по естествен начин, тъй като ако те са прекалено дълги, могат да причинят болка и структурни проблеми.

Упражнения

Като много активна и атлетична порода, немската овчарка изисква много упражнения за своето физическо и психическо благополучие. Куче, което не се упражнява достатъчно, ще стане разочаровано и вероятно ще развие нежелано поведение. С кученце, можете да започнете с кратки ежедневни разходки, както и да играете в безопасно оградена зона.

Не забравяйте да държите кучето на каишка, тъй като дори най-добре обученото куче може да се разсее и да не следва всяка команда. Участието в кучешки дейности като ловкост, овладяване, проследяване и подводно гмуркане осигурява отлични физически и умствени упражнения и е забавно и удовлетворяващо както за кучето, така и за собственика.

Тренировки

Ранните упражнения за социализация и обучение на кученца са от жизненоважно значение, а продължаващото обучение за послушание ще помогне да се гарантира, че кученцето ще се превърне в адаптивен и добре възпитан възрастен. Немската овчарка е изключително интелигентен спътник и изключителен работник.

Последователността и положителното обучение, основано на възнаграждение, ще дадат отлични резултати. Той е изключително свързан с хората си, така че той е най-щастлив, когато живее със семейството си. Той трябва да бъде отгледан в домакинството и да бъде изложен на дейностите на семейството.

Здраве

Повечето немски овчарки са здрави кучета. Отговорният развъдчик трябва да преглежда кучетата за нездравословни състояния като дегенеративна миелопатия и дисплазия на лакътя и тазобедрената става. Немските овчарски кучета могат да преживеят подуване, внезапно и животозастрашаващо подуване на корема, а собствениците трябва да се обучат за неговите симптоми и какво да правят, ако това стане.

Препоръчителни здравни тестове за немска овчарка от „National Breed Club“:

  • Оценка на бедрата
  • Оценка на лакът

Важни факти за немска овчарка

немска овчарка

  • Немската овчарка е много интелигентна и няма да бъде доволна да живее като диван. Това е куче на действието и трябва да живее с активен човек, който ще му даде работа, достойна за талантите му.
  • Немските овчарки обичат децата и са семейни кучета, когато им се дава ранна социализация и обучение.
  • Повечето от нас мислят за немските овчарки като за кучета с черен и телесен цвят, но те също така могат да бъдат и чисто черни. Кучетата с бял, син или червеникавокафяв цвят козина понякога се използват за измами от развъдчиците. Така че, не попадайте в маркетинговите твърдения, че тези цветове са „редки“ и изискват по-висока цена.
  • Една немска овчарка никога не трябва да бъде срамежлива, нервна или агресивна.

Убедете се колко интелигентна е породата немска овчарка, като изгледате видеоклипа по-долу:

Източници:

hillspet.com

akc.org

vetstreet.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.