Опосум – животно на фокус

опосум

Опосумът е средно голямо животно, което се намира в гъсто населените площи на Северна Америка.

Предполага се, че животното опосум е еволюирало от двуутробни животни, които са живели в джунглите на Южна Америка.

Опосумът често се нарича „посум“, въпреки че няма пряка връзка между посумите в Австралия и опосумите в Америка. Опосумът е единственият вид двуутробно животно, което се намира извън Австралия и околните острови.

опосум

Той се намира в Северна Америка и обитава тревни площи, земеделски земи и гори. Среща се и в градските райони, където може да бъде вредител, тъй като той се храни с боклук и храна, която намира наоколо. Опосумът обикновено се намира в райони, които са близо до вода.

Опосумът е известен като един от животинските видове в света, който носи бяс, и е много по-вероятно да страда от болестта, отколкото всяко друго животно. Предполага се, че опосумите имат известен имунитет от отровата на някои змии, като гнездови змии и гърмящи змии.

Опосумът е всеядно животно и яде почти всичко, което може да намери. Той се храни главно с насекоми, жаби, птици, змии, дребни бозайници и земни червеи.

Интересни факти за опосумите:

  • те не избират кога да се правят на мъртви, за да се защитят от хищници, това става неволево
  • имат добра памет
  • имунизирани са към повечето змийски отрови
  • използват опашките си като допълнителна ръка
  • те са социални същества
  • имат сложна репродуктивна система

Опосумът има редица естествени хищници в неговата среда. Някои от тях са хищни птици като сови и орли, кучета, лисици и котки. Хората са една от основните заплахи за опосумите, тъй като те ги ловуват за месо, но тези животни също така често биват убивани по пътищата, от коли.

Както при всички двуутробни животни, женският опосум има торбичка, в която може да се види малкото. Опосумът ражда до 15 бебета, които се раждат само за няколко седмици. След раждането, бебетата изпълзяват в торбичката на майка си, където продължават да растат и да се развиват, докато не станат на няколко месеца.

Опосум е животно, което не е застрашено от изчезване, въпреки че поради обезлесяване и загуба на местообитания, той става все по-често срещан в градските и крайградските райони.

Вижте как майка опосум носи бебетата си във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.