Пума – животно на фокус

пума

Естественият хабитат на пумата е в Америка, особено в Южна Америка и Северозападна Америка.

Този животински вид е известен и с други имена като планински лъв и пантера. Една пума може да бъде намерена главно в планинските райони на Канада и Мексико.

Пумата е четвъртата по големина котка в света след лъва, тигъра и ягуара, което я прави втората по големина котка в Северна и Южна Америка. Тя има дълъг, тежък торс.

пума

Пумите ловуват големи бозайници като лосове, елени и отделени от глутницата си вълци и често могат да остават за дълги периоди от време без храна. Те също така са добре известни със своите невероятни умения да скачат на разстояние до 9 метра.

Пумите обикновено имат между едно и четири малки, главно през пролетта и лятото, когато възрастните индивиди ловуват много повече, отколкото през суровата зима. Една пума обикновено живее до около 18 години.

Интересни факти за пумите:

  • живеят около 18 години
  • обикновено се хранят с диви елени, както и с по-малки бозайници
  • най-голямата заплаха за пумата е човекът
  • скоростта на една пума е около 56 км/ч
  • използват опашките си за баланс

Поради широкия диапазон от територии, в които живее пумата, тя е известна с различни имена в различните места. До края на 90-те години се смятало, че има 32 различни вида пуми, населяващи Северна и Южна Америка. Последните проучвания обаче показват, че ДНК на по-голямата част от 32-та вида е твърде сходна.

Поради това на американския континент се срещат само 5 различни вида пума.

Днес пумата се среща само в части от Флорида в Североизточна Америка, а обхватът на територии на западното крайбрежие е намалял драстично поради човешката намеса. Пумите се срещат най-често по Канадските скали и в по-планинските райони на Южно Мексико.

Вижте как човек играе с пума във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.