Рис – животно на фокус

Рисът е член на семейство котки и е една от по-големите котки в Северна Америка.

Рис – най-известен е със своята къса опашка и дългите кичури черна коса по ушите си.

Има три различни вида рис. Този от Северна Америка, открит в Канада и Аляска. Европейският, открит в Испания и Португалия. И азиатският, който се намира в Туркестан и Централна Азия.

Североамериканският рис е най-големият вид, като някои от тези индивиди имат изключително дебела и пухкава козина. Тя може да сгрява рисовете през студената канадска зима. Европейските и азиатските екземпляри са много по-малки и имат характер, който наподобява този на домашна котка, а не на голяма такава.

рис

Рисът обикновено обитава гъсти храсти и пасища в горите на Северна Америка и части от Евразия. Той ловува дребни бозайници, птици и риби. Самият рис е жертва на няколко хищника.

Въпреки, че той е земно млекопитаещо, се знае, че се изкачва по дървета или плува, за да хване плячката си. Рисът ловува дребни бозайници, птици и риба. Но предпочита да ловува по-големи бозайници като елени, ако успее да ги намери и улови.

Той има големи лапи, които му помагат да балансира, а също така му дават и повече сила, когато преследва потенциална храна. Има изключително остър слух, който му позволява да чува плячка и хищници на дълги разстояния. Това красиво животно има силна челюст и остри зъби, които използва, за да захапе плячката си.

Интересни факти за рисовете:

  • краката им са къси и силни, а лапите им кръгли и големи, за да могат да се движат по снега
  • хранят се главно с малки животни
  • могат да скачат до около два метра
  • живеят до около 17 години в природата и до около 26 години в плен

Рисовете обикновено са самотни животни и прекарват времето си както в лов, така и в почивка сами, но малка група рисове може да се движи и да ловува заедно от време на време. Сношението между тях се извършва в края на зимата.

Женският рис ражда две до шест малки след период на бременност от около 70 дни.

Женските рисове обикновено раждат веднъж годишно. Малките остават под грижите на своята майка в продължение на около девет месеца, което означава, че тя ги наблюдава през първата им зима. След това те се откъсват от грижите й и започват да живеят сами, като млади възрастни. Известно е, че възрастният рис дава на малките си плячка, за да играят с нея, преди да я изядат, тъй като по този начин те развиват своите ловни умения.

Рисовете живеят в бърлоги в скални пукнатини или под скални издатини, което им дава безопасно място за почивка. Както и дом, когато дойдат малките им, нуждаещи се от безопасност. Те обикновено не носят убитите животни обратно в бърлогата си. Основното изключение от това е, когато майката иска да се погрижи за изхранването на своите малки.

Вижте забележителната връзка между рис и човек във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.