С ново коте у дома? Ето какво да направите!

с ново коте

Сигурно нямате търпение да запознаете пухкавото същество с дома си.

С ново коте у дома? Важно е да вземете определени неща под внимание.

Да имате ново котенце е супер вълнуващо за вас… Но какво би казало то? Тази сладка, пухкава топка е оставила всичко познато зад себе си и е влязла в огромен, страшен свят, който изглежда, звучи и мирише различно от всичко останало, с което то е свикнало в краткия си живот досега.

Вашето ново котенце ще заобича новия си дом, но първата нощ ще изглежда странно и страшно за него. Помогнете му да се установи бързо, като мислите за събитията от негова гледна точка и съответно коригирате нещата навреме.

От котешка гледна точка

Досега котето е имало топлината и сигурността на майка си и братчетата и сестричетата си, и е пораснало, знаейки къде е неговата храна, вода и тоалетна. Добре е едно коте да напусне майка си най-рано на 8-седмична възраст, което е равносилно на това, четиригодишното дете да напусне дома си.

Когато едно котенце на възраст от 8 до 12 седмици отива в нов дом, нищо не е познато и поведението му по подразбиране, когато е несигурно, е да се скрие. Това е стратегия за справяне. Разбира се, всички котенца са различни, някои са срамежливи, докато някои са смели, но независимо от това, то се нуждае от възможността да се скрие, за да се чувства сигурно.

От мястото, където се е скрило, то ще гледа и ще чака. Ако заключи, че този нов свят е безопасен, то ще излезе. Ако реши, че е шумно и опасно, ще остане безопасно скрито и ще отнеме повече време да се установи.

Накратко, избягвайте да обърквате котенцето в първата му нощ и то ще се установи по-бързо в дългосрочен план. Ето какво трябва да направите (и да не правите!).

Направете нещата разпознаваеми

Това започва преди да донесете котенцето вкъщи, като направите определена стая като негово убежище. Преди големия ден, говорете с човек, който има опит каква храна яде котката и какъв вид котешка тоалетна е удобна. Също така, организирайте се и вземете одеало, което мирише на майка й, така че тя да има спокойствие, за да се отпусне в нея.

с ново коте

Усещане за спокойствие

Дайте на котенцето одеало, което мирише на майката, за да спи на него. Можете също да пожелаете да дадете на човека, от когото взимате котенцето, стара тениска, за да може котенцето да си почива на нея, докато все още е с котилото. Това смесва старите и новите миризми, чрез въвеждането на новата.

Котешката тоалетна, която то харесва

Съхранявайте колкото се може повече константи в неговия свят, което включва предлагане на тоалетна, която то да разпознае. Имайки предвид, че ще използва нова такава, на ново място. Най-малкото, което можете да направите, е да му дадете нещо, което то да разпознае като тоалетен материал.

Разпознаваема храна

Не променяйте диетата му веднага, но предлагайте храната, която е яло при развъдчиците или в приюта. Не само това е познато, но помага да се избегне разстройство на стомаха поради внезапна промяна на храната. След няколко дни, когато котето е по-добре уредено, е време да направите бавни корекции на диетата.

Ако сте с ново коте и му давате ястия, тогава четири малки части, разпределени през деня, са подходящи.

с ново коте

Направете стаята като убежище за котенцето

Отделете стая, която да служи като оазис за спокойствие и мир, когато донесете котенцето у дома. Поставете всичко, от което се нуждае, в стаята и го оставете да проучи това пространство, преди да се запознае с цялата къща.

По-малкото пространство за разследване е по-малко смущаващо и ще помогне на котето да се успокои по-бързо. Следете нещата с неговото темпо и след като прекара по-голямата част от времето си отвъд това да се крие, тогава можете да оставите вратата на стаята отворена, за да го накарате да изследва и останалата част от новия си дом.

Убежището на котето трябва да съдържа всичко, за да го направи щастливо, включително:

  • Купи за храна и вода: избягвайте двойните купички, тъй като котките не обичат водата да бъде непосредствено до храната. Оставете храната и водата на отделни места, и двете на разстояние от тази за отпадъци.
  • Удобно легло: направете го с одеалото, което мирише на мама
  • Места за криене: картонени кутии вършат работа.
  • Голяма котешка тоалетна: ако страните са високи, създайте стълби с помощта на книги, за да може то лесно да влезе
  • Играчки: никога не оставяйте коте без надзор с играчки с връв. То може да се заплете и да се нарани.
  • Драскалка: поставете я до леглото му и то ще е по-вероятно да го използва.

Уверете се, че стаята е с комфортна температура и приятна и спокойна атмосфера. Ако желаете, можете да оставите радиото да работи тихо.

Щом сте с ново коте вкъщи, то извадете го от носача и го поставете внимателно в котешката тоалетна.

След това нека то реши какво да направи. Ако иска да се скрие, оставете го.

По-горният съвет е, че ако котката използва тоалетната след пътуването (много котенца го правят), не го махайте веднага. Оставете „подаръка“ му за 24 часа, за да действа като маркер, за да го привлече отново. Повечето котенца са много чисти и ще търсят тоалетната. Ако обаче вашият косматко схваща по-бавно, внимателно го поставете в таблата за няколко минути след като яде, тъй като стремежът да отиде тогава е по-силен.

Важното е, когато сме с ново коте у дома, да бъдем търпеливи.

А за тези „малки злополуки“, никога не се натрапвайте или наказвайте котенцето. Просто отстранете всякаква течност и внимателно почистете района с почистващ препарат, който да не съдържа амоняк или избелващо средство. Изсушете мястото със сешоар и поставете нещо там, за да спрете котето да се върне отново, на едно и също място, и да развие лош навик.

с ново коте

Правенето на живота му по-малко плашещ

Тази първа вечер е свързана с нуждите на котето, затова бъдете готови да направите крачка назад и да го оставите да се установи. Сега не е време да поканите съседите, за да видят новото попълнение. Наистина, ако имате развълнувани деца, които искат да видят котенцето, оставете ги да минат едно по едно и ги накарайте да седят спокойно и кротко.

Когато сме с ново коте у дома е добре да внимаваме и да го оставим на спокойствие.

Не се разочаровайте, ако то се скрие; не всички се скриват, но не забравяйте, че това е механизъм за справяне, така че не го безпокойте. Веднъж, когато се почувства уверено, то ще се покаже навън. По същия начин, това означава да не го гледаме. Директните погледи са агресивен език на тялото за една котка, така че ако искате да се възхищавате на котето, направете го с ъгълчето на окото.

Естествено е да искате да прекарвате време с него, затова се старайте да не го карате да се страхува, като лежите на пода. Всъщност, привлечете вниманието му, като разпръснете почерпки около вас, което може да го направи достатъчно смело, за да разследва.

Говорете на котенцето с мек глас, така че да свикне с вас. Страхотна идея е да лежите на пода и да четете книга на глас, което означава, че не го гледате, но то чува гласа ви. Ако то е достатъчно смело да се приближи, нека го направи, без да се доближи до вас съвсем, а вместо това му кажете колко е умно. С други думи, позволете му да дойде при вас, за да почувства, че контролира ситуацията, и то ще бъде по-уверено, по-бързо.

Първите 48 часа

Първите 48 часа са за котето, и за това да свикне с новите гледки, звуци и миризми. Оставете го то да определя темпото и не го затормозявайте.

След няколко дни, това е времето, когато да започнете да го галите, да се занимавате с него и да работите върху жизненоважните умения за социализация. Но засега, особено през първата нощ, нека то да определи темпото. То трябва да се доближи до вас, а не обратното, и само го помилвайте, ако то поиска.

Макар, че това може да изглежда разочароващо, когато сте развълнувани за новия член на семейството, то когато правите нещата правилно, ще имате любящ, уверен спътник за много години напред.

Гледайте и видеоклипа (на английски) по-долу. От него можете да чуете още съвети, ако сте с ново коте у дома!

Източник: vetbabble.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.