Самоед – вижте защо го обичат толкова много!

самоед

Ще ви разкажем за считаните за едни от най-красивите кучета в света!

Самоед – това е едро, но грациозно куче. Мощни, неуморни, с дебела бяла козина, непроницаема за студа – самоедите са както красиви, така и много функционални.

Дори тяхната най-възхитителна черта, вечната усмивка, има практическа функция: преобърнатите ъгли на устата ги пазят от лигавене, предотвратявайки образуването на ледени висулки по лицето. Самоед, осъден на затвор в двора, е тъжно и разрушително същество.

Това са умни, социални, пакостливи кучета, които изискват любов и внимание. Те се нуждаят от много твърда, но любяща ръка в обучението. Като животни от глутница, те трябва да се научат от рано кой е алфа-кучето, а алфа-кучето трябва да бъдете вие.

История

Легендата гласи, че самоедците и техните кучета са били прокудени от други племена далеч на север, докато най-сетне са били на самия край на света, в огромна земя от сняг и лед. Те живеели като номади, ловували елени, подпомагани от способните им кучета, които също така теглели шейни и ги държали топли през нощта.

Самоедът е една от четиринадесетте породи, идентифицирани като древни чрез ДНК анализ на кучешкия геном. Те ни дават добра представа за това как изглеждат някои от най-ранните кучета.

В по-нови времена, самоедите участват в проучванията на Нансен, Шакълтън, Скот и Амундсен в Арктика и Антарктика. Британската кралица Александра, съпруга на Едуард VII, обичала породата и много от нейните кучета се появяват днес в родословията на английските и американските самоеди.

Характер на самоед

самоед

Добре отглежданият самоед е интелигентно, нежно и лоялно куче. Той е приятелски настроен и любящ към семейството си, включително децата, и процъфтява когато е част от домакинската дейност.

Самоедът не е куче „самотен вълк“ – той се радва на тясна връзка с тези, с които живее и е психически и физически неподходящ да бъде оставен сам в развъдник или в задния двор. Неговата лоялност и бдителност често го правят добро куче пазач.

В сърцето си, самоедът все още е ловец. Вероятно ще гони малки животни, които възприема като плячка. За неговата безопасност той винаги трябва да бъде на каишка, когато не е у дома, в оградения двор.

Темпераментът му се влияе от редица фактори, включително наследственост, обучение и социализация. Кученца с хубави темпераменти са любопитни и игриви, готови да се доближат до хората и да бъдат държани от тях.

Винаги срещайте поне един от родителите – обикновено майката е тази, която е на разположение – за да се гарантира, че те имат добри темпераменти, от които да сте доволни. Запознаването с братята и сестрите или други роднини на родителите също е полезно за оценка на това какво ще бъде кученцето, когато порасне.

Както всяко куче, самоедът се нуждае от ранна социализация – излагане на много различни хора, гледки, звуци и преживявания – когато са млади. Социализацията помага да се гарантира, че той ще стане добро куче.

Хранене на самоед

Самоедът трябва да се чувства добре с висококачествена кучешка храна, независимо дали е произведена в търговската мрежа или приготвена в домашни условия с надзора и одобрението на вашия ветеринарен лекар. Всяка диета трябва да е подходяща за възрастта на кучето (кученце, възрастен или старши).

Някои кучета са склонни да получат наднормено тегло, така че следете консумацията на калории и нивото на теглото на кучето си. Лакомствата могат да бъдат важна помощ в обучението, но даването на твърде много може да предизвика затлъстяване.

Научете какви храни са безопасни за кучета и кои не. Проверете при ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на кучето. Чиста, прясна вода трябва да бъде на разположение по всяко време.

Грижа за козината

самоед

Самоедът има обилно двойно покритие, с по-дълъг външен слой от груба козина и мек, дебел вълнен подкосъм. Неговата козина пада през цялото време, още повече по време на сезона на смяната й, който може да се случи веднъж или два пъти годишно.

Ежедневното миене ще помогне да се премахне мръсотията и отскубнатите косми и кучето да бъде във форма. Отскубаните косми могат да се премахнат с четка или метален гребен. Ноктите трябва да се подрязват на всеки три до четири седмици или при необходимост.

Упражнения

Самоедите обичат да бъдат със своите хора и да участват в семейни дейности. Те се нуждаят от ежедневни упражнения и да се наслаждават на игрални сесии с собственика си в безопасно ограден двор или дълги разходки на каишка. Породата има силно желание да избяга и да се скита. Затова такова куче може да пътува с километри, поставяйки себе си в риск.

Тренировки

Племената живеели в палатки и се скупчвали за топлина с кучетата си по време на бруталните арктически нощи. Тази необичайна степен на близост между кучетата и хората създала тясна връзка между тях. Самоедът, осъден на затвор в задния двор, е нещастен и има разрушително създание. Това са умни, социални, пакостливи кучета, които изискват любов и внимание. Те се нуждаят от твърда, но любяща ръка в обучението.

Здраве

самоед

Самоедите обикновено са здрави кучета, а отговорните развъдчици тестват своите кучета за здравословни състояния като дисплазия на тазобедрената става и заболявания на очите и сърцето. Зъбите на един самоед трябва да се почистват често с помощта на паста за зъби, предназначена за кучета.

Редовните посещения на ветеринарен лекар за прегледи и паразитен контрол помагат да се осигури дълъг и здравословен живот на кучето.

Препоръчителни здравни тестове от „National Breed Club“:

  • Оценка от офталмолог
  • Оценка на бедрата
  • PRA Optigen ДНК тест
  • Изследване на сърцето
  • RD / OSD ДНК тест

Важни факти за порода самоед:

  • Бялата, пухкава козина на самоеда е красива, но за да я запазите в добро състояние, се изисква задължително да я подстригване с много внимание.
  • Падането на козината е постоянно при тази порода – той прави това обилно веднъж или два пъти годишно. Очаквайте да почиствате кучето и дома си ежедневно по време на сезона.
  • Самоедът не обича да седи наоколо – обича да е зает. Дръжте го активен с разходки, игри, походи и кучешки спорт.
  • Характерната му усмивка разкрива неговата приятелска, добродушна нагласа. Особено обича децата.
  • За да получите здраво куче, никога не купувайте кученце от безотговорен развъдчик или от магазин за домашни любимци. Потърсете реномиран развъдчик, който тества своите развъдни кучета, за да се увери, че няма генетични заболявания, които биха могли да се прехвърлят върху кученцата, и че те имат здрав темперамент.

Запознайте се още по-детайлно с порода самоед от видеоклипа по-долу (видеоклипът е на английски):

Източници:

akc.org

vetstreet.com

dogtime.com

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.