Вълк – животно на фокус

вълк

Смята се, че вълкът е оцелял от ледниковата епоха, станала факт преди около 300 000 години. Той се смята за предшественик на домашното куче.

Сивият вълк е високо адаптивно животно, намиращо се по всички видове местности. Вълците обитават гори, пустини, планини, тундри, тревни площи и дори градски райони. Той е господстващ и безмилостен хищник в неговата среда. Тези животни варират в цвят от чисто бяло до чисто черно и всеки нюанс на кафяво и сиво.

В един момент от времето, вълкът е бил най-широко разпространен от всички бозайници. Най-големите вълци на Земята живеят в Аляска и тежат средно 56-61 кг. Открит е и екземпляр, тежащ 90 кг. Най-малките вълци живеят в Иран и тежат средно около 27 кг.

вълк

Вълкът живее около 10 години в дивата природа. Вълците живеят в глутници, които обикновено се състоят от алфа мъжки вълк, неговият партньор – алфа женска и техните потомци от различни възрасти. Други също могат да се присъединят, но родителите са лидерите.

Вълкът няма истински естествени хищници; тяхната най-голяма заплаха са другите вълчи глутници от съседните територии. За това животно се знае, че живее максимално до 20-годишна възраст в плен.

Вълците са месоядни животни и обикновено ловуват големи животни, но също така ловуват и по-малки, ако се нуждаят от ежедневно хранене. Те ловуват заедно с глутницата си и работят заедно като екип, за да хванат и убият големи животни като лосове и елени. Те са опортюнисти и няма да загубят от енергията си, дори и при 16-километрово преследване, когато има ранен или болен елен. Местните народи от Аляска наричат вълка „дивия пастир на карибу“.

Интересни факти за вълците:

  • могат да жертват живота си в името на глутницата
  • те са много издръжливи животни
  • тежат около 40 килограма
  • социални животни са и живеят в глутници
  • малките вълчета са родени слепи и глухи
  • вълк може да тича със скорост от около 65 км/ч
  • имат 42 зъба
  • ловуват обикновено през нощта
  • чифтосват се сравнително един път в годината

Вълците имат слой дебела кожа, която е особено необходима за тези от тях, които живеят в областите на арктическия кръг. Там може да бъде изключително студено. През зимните месеци в тези области калориите са най-критични. По-големи животни, като елени, например, страдат много от студа и липсата на храна. Тъкмо през това време плячката на вълка е най-бавна и затова е по-лесно да бъде хваната.

За един вълк може да се каже, че е част от застрашен вид.

Това е така, защото вълците са били широко преследвани от ловци чрез ловуване, отравяне и хващане в капани, заради тяхната козина или пък за да се защити добитъкът.

Те също така са били силно засегнати и от загубата на местообитания и са били изтласкани на по-малки територии. А там източникът на храна може да не е достатъчно изобилен, за да нахрани глутница от тях.

Вълците са склонни да се чифтосват в късната зима до началото на пролетта, а вълчетата се раждат няколко месеца по-късно, когато времето е по-топло и плячката е изобилна. След това малките стават по-силни през останалата част от годината, за да могат да оцелеят в първата си студена зима. Вълчетата остават с майка си в глутницата, като мъжките от тях често си тръгват, за да образуват своя собствена глутница.

Един вълк може да се чифтосва свободно с кучета, червени вълци, койоти и чакали, за да произведе потомство.

Това е случай на непълна специация. Съществуват физически, поведенчески и екологични различия между тези видове, но те са напълно генетично съвместими. Никое от животните в тази група не може да се размножава с лисици, които са твърде далеч генетично.

Чуйте забележителното виене на вълци във видеоклипа по-долу:

Източник: a-z-animals

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.