Ягуар – животно на фокус

ягуар

Ягуарът е най-голямата котка в Северна и Южна Америка. Той има компактно тяло, широка глава и мощни челюсти.

Козината на един ягуар обикновено е жълта и жълтокафява, но цветът може да варира от червеникавокафяв до черен. Петната върху козината са по-плътни и черни на главата и шията. Те се превръщат в по-големи шарки по протежение на страничната и задната част на тялото.

Като хищник от най-високото ниво, голямата котка помага да се предотврати прекомерното опасване на растителността, като се запази равновесието на популациите на плячката. Ягуарите също са важни за човешката култура.

Те често играят централна роля в историите, песните и молитвите на местните хора. Но днес, тези красиви животни са почти напълно елиминирани в Съединените щати.

ягуар

Ягуарите са известни с това, че ядат елени, диви свине, крокодили, змии, маймуни, ленивци, тапири, костенурки, яйца, жаби, риба и всичко друго, което могат да хванат.

В най-добрия случай, само около 15 000 ягуара са останали в дивата природа. Бионационалните организации са успели да защитят малка популация от 80 до 120 котки в отдалечените планини Сонора, Мексико, граничещи с Аризона. Тази популация е най-голямата от трите, за които е известно, че са в Сонора, и е последната надежда за възстановяване на поплуациите на ягуара в САЩ.

Могъщият ягуар едно време е ръмжал от Аржентина в Южна Америка чак до Гранд каньон, в Аризона.

Днес ягуарите са почти напълно изчезнали от Съединените щати и са застрашени в целия им диапазон, който се простира до Патагония в Южна Америка. Това животно превръща в свой дом широко разнообразие от местообитания. Сред които широколистни гори, тропически гори, блата, памукови тревни площи и планински шубраци.

Ягуарите са самотни животни и живеят и ловуват сами, освен по време на брачния сезон. Територията на мъжките е между 30 и 85 квадратни километра и често се припокрива с по-малките територии на множество женски. Мъжкият агресивно защитава своята територия и женските индивиди там, от други мъжки.

Интересни факти за ягуарите:

  • достигат на дължина до около 240 см
  • приличат си с леопардите, но са доста по-силни от тях
  • съществуват черни ягуари
  • зъбите им могат да спукат черупка на водна костенурка
  • могат да се катерят по дърветата

Ягуарът ловува най-вече на земята, но понякога се изкачва по дърветата и се нахвърля върху плячката си отгоре. Той има много силни челюсти и остри зъби и обикновено убива плячката си с една смазваща захапка за черепа. За разлика от повечето големи котки, ягуарът обича водата – често плува, къпе се, играе и дори лови риба в потоци и басейни. Подобно на всички членове на семейството на големите котки, ягуарите могат да реват. Ревът на ягуара звучи като дълбока кашлица.

Вижте как ягуар и тигър играят заедно със стопанина си във видеоклипа по-долу:

Източник: defenders.org

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.