Заек – животно на фокус

заек

Зайците са малки бозайници, които се срещат в природата в Европа, Южна Африка, Суматра и Япония. Те също често се намират в пустинните райони на Близкия изток. Тези бозайници обитават зелените части на пустините, където има достатъчно храна и вода, за да могат да оцелеят.

В днешно време е много популярно човек да има заек за домашен любимец.

Зайците са тревопасни животни, които се хранят предимно с трева, но те също така ядат ядки и плодове, а често и зеленчуци. Обичат да копаят дупки в земята, където да се крият и съхраняват храната. Също така там те раждат и отглеждат бебетата си.

Днес заекът е популярен домашен любимец, особено за малките деца, поради спокойната и тихата им природа. Зайците могат да ядат трева през целия ден. От жизненоважно значение е домашните зайци да ядат достатъчни количества от нея. Тя не само е добра за тях, но също така помага да се запазят здрави зъбите им. Те растат постоянно. Ако заекът не е в състояние да гризе нещо, за да ги намали, тогава те могат да пораснат изключително много. Това може да му причини болка и често води до смърт.

заек

Средностатистически, заекът живее около 8 години когато е домашен любимец. Но много диви зайци не живеят толкова дълго, поради факта, че те са жертва на много хищници, включително котки, кучета и хора. Те също така са склонни към миксоматоза, болест, която причинява на заека бързо развиване на тумори, което води до бърза смърт. Домашните зайци трябва да бъдат ваксинирани срещу болестта на всеки 6 месеца до една година. Това може да предотврати смърт от такава болест.

Интересни факти за зайците:

  • могат да се размножават веднъж стигнали до възраст от 3 до 8 месеца
  • почистват се като котките
  • понякога ядат изпражненията си
  • не могат да повръщат
  • изключително добри скачачи са
  • зъбите им не спират да растат
  • живеят в тунели, които изкопават
  • ушите им помагат да останат охладени при високи температури
  • бързи са и скачат на зиг-заг, за да се спасят от хищници

Зайците се възприемат като вредители от страна на земеделските производители и градинари, поради тяхната разрушителна природа, когато са около буйна растителност. В Австралия, вирусът на миксоматозата е преднамерено въведен като форма на контрол на вредителите за многобройните зайци, които обитават и се хранят с растенията.

Днес има повече от 50 различни видове зайци и броят им продължава да нараства. Това е защото селективното отглеждане на домашни зайци става все по-популярно.

Най-малкият вид домашен заек е мини-лопа, който тежи около 5 кг. Най-големият вид домашни зайци е фламандският гигантски заек, който тежи между 5 кг и 9 кг и е най-големият вид заек в света.

Зайците често се използват като символ на плодородието или прераждането и отдавна са свързани с пролетта и Великден – като Великденско зайче. Те са добре известни с бързото и успешно размножаване. Средният период на бременност на един заек е малко повече от месец, като женският заек ражда средно 6 бебета.

Вижте колекция от забавни видеоклипове на зайци:

Източник: a-z-animals

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.