Зебра – животно на фокус

зебра

Тясно свързана с конете и магаретата, зебрата е най-известна със своето тяло на черно-бели ивици.

Всъщност тези ивици са уникални за всяка зебра. Счита се, че те са камуфлажни средства, които помагат на зебрите да се крият добре в тревата.

Те са тревопасни животни и ядат главно различни треви. Известно за тях е също така, че ядат храсти, билки, клонки, листа и кори.

зебра

Равнинните зебри се намират в саваните на Судан до северната част на Зимбабве в Източна Африка. Зебрите „Грейви“ са ограничени до части от северна Кения. Планинските зебри се срещат в югозападна Африка, заедно с планинските зебри в Южна Африка и планинските зебри „Хартман“ в Намибия и Ангола.

Това са много социални животни, които живеят в големи групи, наречени „хареми“. Равнинните и планинските зебри живеят в хареми, които са съставени от един жребец и до шест кобили, и техните малки, докато зебрите „Грейви“ се събират като групи за кратки периоди от време.

Понякога стадата се събират, за да формират временни групи от до 30 членове. Зебрите спят прави и само тогава, когато са в групи, които могат да ги предупредят за опасност. Ако забележат хищник, те издават силен звук, за да предупредят другите в групата.

Интересни факти за зебрите:

  • възможно е човек да язди зебра, но не е препоръчително
  • издават различни видове звуци, някои от които са като тези на конете
  • бързи животни са, като тяхната скорост може да достигне до около 65 км/ч
  • те са черни, с бели ивици
  • малките им се раждат с кафяви и бели ивици, за разлика от черно-белите ивици на възрастните

Женската зебра обикновено държи останалите зебри настрана за 2-3 дни, докато нейното малко я разпознае по очи, глас и мирис.

Най-големите заплахи за зебрите са загубата на местообитания поради наличието на ранчо и отглеждането на селскостопански животни и съответно конкуренцията за вода с добитъка. Те също така се ловуват заради кожите си.

В границите на зебрите „Грейви“, където оцеляването на малките е свързано с наличието на фураж, изменението на климата увеличава сушата. Това принуждава животните да се събират в останалите водни източници, което увеличава честотата на предаването на болести.

Гледайте как човек се грижи за бебе зебра във видеоклипа по-долу:

Източник: defenders.org

===

Искате да коментирате теми, свързани с животните? Регистрирайте се в нашия форум. Ако желаете да се похвалите с вашия домашен любимец или просто да качите интересни снимки на животински видове, можете да го направите в нашата галерия.